Stort ras för ombildningar

169

 

2010 ombildades 20 000 hyresrätter i Sverige till bostadsrätter. Antalet mer än halverades till 7 000 i fjol och i år tilltar raset ytterligare. Det visar nya siffror från SBB:s medlemsföretag Restate.Det stora raset har gjort att intäkterna från försäljningar av hyreshus till nybildade föreningar har fallit från 17,3 till 4,6 miljarder kronor mellan 2010 och 2011, enligt Restate.

http://oas.di.se/RealMedia/ads/Creatives/default/empty.gifOrsakerna är flera. Antalet kommuner som genomför ombildningar har i det närmaste halverats från strax under 70 stycken under rekordåret 2010. I fjol beslutade exempelvis Stockholms stad att stoppa ombildningar av allmännyttan i de flesta närförorter. Det var sedan tidigare stopp för ombildningar i innerstaden.

Samtidigt har bankerna blivit tuffare. 
– Idag står man med mössan i hand och bockar och ber att få låna, säger Björn Isaksson på Restate till Di.

En annan orsak är en rättstvist mellan Skatteverket och fastighetsbolaget Wallenstam. Tidigare har bolagen sluppit skatt vid försäljningarna genom att gå via sina dotterbolag, men enligt dom i förvaltningsrätten, som har överklagats, ska Wallenstam betala skatt i efterhand.

– Bankerna och de privata säljarna avvaktar nu för att de är så oroade för utfallet i skatteärendet, säger Björn Isaksson till Di. 

För mer information, kontakta Björn Isaksson på 073-500 50 60 eller bjorn.isaksson@restate.se . 

0 Kommentarer

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.